Fitzgerald (Civil Engineer Contractors)

Public Realm

We are committed to furthering best practice on public realm schemes and playing a major role in “place making” and creating sustainable environments.
Public realm can be highly complex working environments with frequent pedestrian and traffic movement. At Fitzgerald, we are passionate about ensuring a top-down commitment to customer and stakeholder care whilst undertaking public realm projects across the UK.

Centenary Square

Fitzgerald Contractors were awarded a £5M contract to redevelop 16,000 sq.m area at Centenary Square. The area is adjacent to Birmingham Library, the Rep Theatre, new Midlands Metro and ICC building and receives high pedestrian footfall. Our works are fully segregated from pedestrians by hoarding which allows unimpeded access to numerous surrounding buildings, and to date we have received a very low number of queries / complaints.

There are a number of other construction projects in progress during our contract period, and our pedestrian management seamlessly integrates with surrounding pedestrian flows.

The site team have recently been planning and preparing for the Conservative Party Conference which takes place in late September, this has been effectively programmed with alternative works programmed to ensure that this event, and others like it (German Christmas Market upcoming in December), run as planned, whilst ensuring that the programme duration is maintained.

Sandwell College

£1.5 million

This scheme incorporated Section 278 works to the new £77 million campus in West Bromwich. The scheme was integral to the regeneration of one of the UK’s most disadvantaged regions.

The 15-week programme incorporated a high-quality landscaped piazza which links the entrance of the new college to the main pedestrian routes from the town centre and Metro.

Public realm works to the piazza consisted of premium paving and seating areas. Additional works included surfacing works to a car parking area along with installation of gabion walls.

Hagley Road, Birmingham

£1.1 million

This scheme involved Section 278 highways works on Hagley Road as part of the development of a new Morrisons supermarket. Due to traffic flows, a critical element of the scheme was the realignment of Hagley Road intersection with Broad Street. This is an arterial route into the city with no true tidal flow of traffic meaning any restriction had an immediate and lasting effect. Due to this all surfacing was carried out outside of peak hours, and continuously monitored to ensure disruption was minimised.

Eagles Meadow, Wrexham

£781,000

The Eagles Meadow scheme involved the £110 million redevelopment of a former car park and former supermarket site to create a new residential, retail and leisure destination in the Smithfield area of Wrexham Town Centre.

Our package involved the public realm works fronting the new development and incorporated highway improvements, hard landscaping, traffic signals, retaining walls, signing, street lighting and the resurfacing and improvements to an existing car park.

The scheme involved extensive pedestrian and traffic management and liaison with shop frontages in the busy shopping area fronting the development. The scheme also had to be managed in an efficient and programmed manner to accommodate the car park closure.

Edgbaston Mill

£3 million

This scheme involved the construction of a new carriageway, installation of drainage and utility services on a brownfield site with associated paving, soft landscaping, traffic signals and street lighting. The scheme also encompassed improvements to 700m of an existing dual carriageway as part of the Section 278 agreement. This prestigious scheme is set around a new square and will ultimately provide retail, restaurant, leisure, office and hotel facilities.

Royal Shakespeare Theatre

£1.5 million

These works were undertaken as part of the £110 million project to redevelop the Grade 2 listed theatre in Stratford-upon-Avon. Our works incorporated all hard and soft landscaping works around the perimeters of the theatre.

During the works space was limited as we were working in a constrained area with some of the works being located adjacent to the River Avon and presented both a safety and logistical challenge during construction. To overcome this a pontoon was floated into the River Avon to enable remedial works to the existing river retaining wall to be undertaken in a safe manner, whilst at the same time providing a safety platform for our team during the works to the boardwalk.

Bull Ring Birmingham

£5.5 million The highway improvements and external paving works incorporated french limestone in steps and ramps, mistral and Chinese granite paving in walkways, cladding and ramps, as well as highway reconstruction, footway construction and installation of pedestrian crossings, improvements to signalised traffic junctions and extensive lighting and signing.

Accreditations and Affiliations